Als dakdekker ben je verantwoordelijk voor het leggen, repareren en onderhouden van daken op verschillende soorten gebouwen. Je werkt met verschillende materialen zoals dakpannen, bitumen en kunststof, en zorgt ervoor dat het dak waterdicht, duurzaam en veilig is.
Als je gaat werken als dakdekker, dan is het uiteindelijke doel om een gebouw wind- en regendicht te maken. Het materiaal dat je hiervoor gebruikt is geheel afhankelijk van het type dak dat je gaat bekleden. Afhankelijk van het type dak en de wensen van de klant, wordt er bepaald welk materiaal er gebruikt gaat worden voor het bekleden van het dak. Zo zul je bijvoorbeeld bij een plat dak veel werken met bitumen of EPDM en bij hellende daken krijg je meer te maken met dakpannen, verschillende metalen of zelfs riet. Je bent niet enkel alleen bezig met bekleden van een dak, maar ook slopen, herstellen en onderhouden behoren ook tot je werkzaamheden.
Je ziet in de dakdekkerswereld veel bedrijven die zich echt specialiseren in 1 tak van het dakdekkers vak. Bij de grotere bedrijven zie je vaak dat ze wel facetten van dakbedekkingen aanbieden, maar intern het bedrijf onderverdeeld hebben in meerdere (specialistische) afdelingen. Het is dan ook geheel afhankelijk van je competenties bij wat voor bedrijf of afdeling je aan de slag kunt gaan. Zo werk je bijvoorbeeld als dakdekker met bitumen en kunststof bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in dakbedekkingen van platte of flauw hellende daken.
Bij hellende daken kun je vooral denken aan nieuwbouwwoningen of renovaties aan bestaande woningen. Platte daken ben je vooral bezig aan utiliteitsgebouwen, vakantiehuisjes of bijv. kleine schuurtjes.
In de eerste plaats werk je altijd op daken en heb je dus geen last van hoogtevrees. Daarnaast vind je het ook niet erg om onder wisselende weersomstandigheden te werken als dakdekker. Kennis van materialen en verwerkingsmethoden zijn hierbij erg belangrijk. Je verricht je werkzaamheden in opdracht van en in overleg met je leidinggevende. Dat doe je nauwkeurig en volgens een voorbedacht plan. Je moet voor dit beroep beschikken over een professionele houding, een grote mate van discipline en je bent resultaatgericht.
Introductie Heb jij geen moeite met werken op hoogte? Ben jij de ervaren dakdekker die ervoor zorgt dat ieder dak waterdicht afgeleverd wordt? Heb jij zowel ervaring op vlakke daken en weet jij hoe je moet werken met bitumen en […]
Introductie Op zoek naar werk als Dakdekker hellende daken? Wij hebben voor jou een vacature als Dakdekker hellende daken in Weert. Heb jij ervaring als Pannendekker of Dakdekker op hellende daken? Bereid om bij te leren en van jou de […]
Allereerst kunnen we een onderscheid maken tussen platte daken en hellende daken. Dit zijn twee geheel verschillende takken van sport. Niet alleen is de manier van werken anders, ook de materialen die gebruikt worden zijn verschillend. We gaan hieronder wat dieper in op de type daken binnen deze twee disciplines. Om te beginnen met de platte daken.
Platte daken kunnen onderverdeeld worden in verschillende types, namelijk:
Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een uitstekend materiaal om platte daken zoals, aanbouwen, veranda’s, dakkapellen of schuren mee te bedekken.
Wat is bitumen dakbedekking?
Bitumen komt al terug in het eerste verhaal van de mensheid, waarin bitumen werden gebruikt om de buitenwand van een schip waterdicht te maken. Dat bitumen nu nog steeds wordt gebruikt wil dus wel iets zeggen. In Nederland zijn dan ook de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die zeer geschikt zijn voor dakbedekking:
Voordelen:
Nadelen:
Om deze nadelen weg te nemen is gemodificeerd bitumen ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS.
Bitumen dakbedekking APP
Is de bitumen dakbedekking met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt dan betekent dit dat er een elastische kunststof is verwerkt in het dakleer. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:
Bitumen dakbedekking SBS
Wanneer de bitumen dakbedekking met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is dan betekent dit dat er kunstmatig gefabriceerd rubber is verwerkt in het dakleer. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:
Een nadeel van SBS is dat het dakleer poreus wordt bij blootstelling aan veel Uv-straling. Bij bitumen met SBS luidt het advies om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen.
Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?
Een andere dakbedekking die veel voor platte daken gebruikt wordt is kunststof PVC. Een pvc dakbedekking maakt het platte dak waterdicht, recyclebaar en is onderhoudsvriendelijk. Bovendien heeft dit type dak weinig onderhoud nodig.
PVC staat voor PolyVinylChloride en is een dakbedekking gemaakt van kunststof. Een dakbedekking van PVC wordt op dezelfde manier aangebracht als een dakbedekking van bitumen. Het PVC wordt in rollen uitgerold op het dak en hier op maat gesneden. Enige oneffenheden of obstakels zoals een dakraam of ventilatierooster worden tijdens de werkzaamheden meegenomen en ter plekke vakkundig opgenomen in de dakbedekking.
Eigenschappen van PVC
Een dakbedekking van PVC is gemaakt van weekgemaakte PolyVinylChloride. Hierdoor heeft een PVC dakbedekking een aantal zeer sterke eigenschappen. Naast het feit dat PVC waterdicht en UV-bestendig is, biedt het ook de onderstaande kwaliteiten:
Hoe wordt PVC dakbedekking geplaats ?
Het aanbrengen gebeurt op dezelfde manier als bitumen. Het materiaal wordt uitgerold op het dak en wordt op maat gesneden. Enige verschil met bitumen is dat er lijm en een mechanische föhn wordt gebruikt i.p.v. een brander om alles te hechten. Het is geen gemakkelijke klus, het moet namelijk erg nauwkeurig gebeuren en het kost veel vaardigheid en geduld. Zo dient de lijm goed verdeeld te worden en moet het kunststof op zijn minst 45 minuten verzwaard worden aangedrukt
Als je gaat werken als dakdekker dan is het ook mogelijk met EPDM te werken. Dit is een alternatieve dakbedekking voor PVC. Een dakbedekking van EPDM kent veel van dezelfde kwaliteiten die een PVC dakbedekking ook bezit. EPDM is echter gemaakt van een synthetisch rubber. Hierdoor is het zeer elastisch en kunnen dakramen of andere obstakels op het dak gemakkelijk en vakkundig opgenomen worden in de dakbedekking.
Een groot voordeel van PVC is dat het op maat gemaakt wordt. Een dakbedekking van EPDM word op maat gesneden aan de hand van gegeven maten. Hierdoor past het precies op het dak zonder dat er nog aan gewerkt hoeft te worden. Dit is anders dan bijvoorbeeld bij een dakbedekking van dakleer (bitumen). Hierbij worden de rollen ter plekke bijgesneden en aangepast om uiteindelijk het dak compleet te bedekken.
Doordat het helemaal op maat is gesneden is de kans op lekkage aanzienlijk kleiner. Een dakbedekking van EPDM is geheel onderhoudsvrij, het gehele jaar beloopbaar en volledig recyclebaar. Ook bezit EPDM een aantal kwaliteiten door de rubberen aspect van dit dakbedekking, zoals bijvoorbeeld:
EPDM ideaal als ondergrond voor een groendak
Omdat EPDM gemaakt is van synthetisch rubber en daardoor wortelbestendig is, is het dé ideale ondergrond voor als je iets groens wilt toevoegen aan je dak. Zo zou een groendak bovenop EPDM dakbedekking aangebracht kunnen worden, wat een aantal sterke kwaliteiten met zich meebrengt, zoals:
Het dak moet echter wel het extra gewicht van deze groene laag kunnen ondersteunen, en er moet ook een goed afvoersysteem aanwezig zijn voor al het extra water dat deze groene laag vasthoudt.
Een groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die bovenop de bestaande dakbedekking wordt gelegd. Een groendak is een laag van vetplantjes en andere begroeiing die bovenop het dak wordt geplant.
Wanneer is een groendak mogelijk?
Het aanleggen van een groendak is niet op ieder dak mogelijk. Een groendak heeft een speciale wortelbestendige ondergrond nodig. Een veel voorkomende dakbedekking zoals bitumen is van nature niet wortelbestendig en zal vervangen moeten worden door een andere dakbedekking, zoals EPDM.
Het dak zal aan een aantal eisen moeten voldoen om een groendak te kunnen houden:
Bij het aanbrengen van een groendak wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten groendak:
Intensief groendak
Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd. Dit komt omdat ze vergelijkbaar zijn met gewone tuinen, zowel qua uitzicht, gebruik als onderhoud. De begroeiing bestaat uit grassen, struiken en soms zelfs bomen. Deze vorm van groendak zorgt voor een grote belasting op het dak en vergt in bijna alle gevallen dat er een aanpassing aan de dakconstructie moet plaatsvinden.
Extensief groendak
Een extensief groendak wordt ook wel een vegetatiedak genoemd en wordt het meest toegepast. Bij een extensief groendak is de begroeiing beperkt tot mos, en vetplanten. Deze vorm van groendak vergt weinig onderhoud en hoeft alleen in periodes van droogte goed onderhouden te worden. De belasting op het dak is een stuk minder, waardoor is er in de meeste gevallen geen aangepaste dakconstructie nodig.
Voordelen van een groendak
Een groendak brengt een groot aantal voordelen met zich mee. De groene laag van vetplantjes beschermt de huidige dakbedekking extra goed tegen Uv-straling en andere factoren die een negatief effect zouden hebben op dakbedekking. Hierdoor kan bestaande dakbedekking tot wel twee keer zo lang meegaan.
Een groendak biedt prima isolatie in alle seizoenen. Tijdens de zomer kunnen de temperaturen op het dak aardig oplopen, een groendak zorgt ervoor dat de temperatuur laag blijft. Dit komt doordat de plantjes het opgenomen water gebruiken om zichzelf koud te houden, dit doen ze door het opgenomen vocht weer in de lucht vrij te laten. Hierdoor daalt de temperatuur van zowel de plantjes als het dak.
Op de meeste ‘standaard’ woningen zien we vooral hellende daken op liggen. Als je gaat werken als dakdekker dan zul je ook hier veel mee in aanraking komen. Voor wat betreft hellende daken kunnen we ook weer een duidelijk onderscheid tussen een aantal soorten dakbekleding.
Dakpannen vormen al jarenlang een betrouwbare vorm van dakbedekking voor hellende daken. Dit is niet voor niks, de prijs-kwaliteitverhouding is namelijk erg goed. Dakpannen zijn in Nederland zeer populair en dat is uiteraard niet voor niks. Kijkend naar andere soorten daken, dan zijn dakpannen in verhouding niet duur en hebben een lange levensduur.
Voordelen van dakpannen
De 5 belangrijkste zijn voordelen van dakpannen:
De soorten dakpannen
Kleidakpannen (keramisch)
Al eeuwenlang worden er keramische dakpannen gemaakt door klei op hoge temperatuur te bakken. Dit kan met iedere gewenste kleur waardoor er met kleidakpannen veel stijlmogelijkheden zijn. De keramische dakpan gaat namelijk 50 tot 100 jaar mee.
2 redenen om te kiezen voor keramische dakpannen:
1. Lange levensduur
Keramische dakpannen kunnen een levensduur tot wel 100 jaar bereiken. Deze lange levensduur komt vooral voor bij de geglazuurde variant en goed onderhoud.
2. Geschikt voor lastige daken
Zijn er veel onderbrekingen op het dak dan biedt de keramische dakpan uitkomst. Het laten leggen van dakpannen op afwijkende daken is met alle hulpstukken die mogelijk zijn bij de keramische variant geen enkel probleem. Het geheel ziet er netjes afgewerkt uit en er zijn minder gevoelige plekken voor lekkages.
Betonnen dakpannen
Dit type dakpan bestaat uit uitgehard cement en is als dakpan eenvoudig te plaatsen wegens de grotere afmeting dan die van kleidakpannen. Het voordeel van betonnen dakpannen is de relatief goedkope aanschafprijs. Hier staat wel tegenover dat de levensduur van betonnen dakpannen wel korter is, namelijk rond de 30 jaar.
2 redenen om te kiezen voor betonnen dakpannen:
1. Financieel
Betonnen dakpannen zijn de goedkoopste optie. Betonnen dakpannen zijn in de aanschaf iets goedkoper dan keramische dakpannen, maar ook het laten leggen is goedkoper. Betonnen dakpannen zijn namelijk groter dan keramische dakpannen waardoor ze sneller en eenvoudiger te plaatsen zijn.
2. Maatvast
Betonnen dakpannen zijn maatvast, wat wil zeggen dat ze niet uitzetten of krimpen bij diverse temperaturen. Betonnen dakpannen zijn relatief zwaar. Dit komt goed uit bijvoorbeeld harde wind en stormen.
Leien dakpannen
Leien dakpannen zijn een gesteente gemaakt door de aarde zelf. Deze dakpannen geven het dak een prachtige en unieke, maar bovenal een natuurlijke uitstraling. De gemiddelde levensduur van natuursteen leien is 40 jaar.
Door te werken als dakdekker hoef je je niet te beperken tot ‘de standaard dakbedekking’. Waar vroeger metaalplaten als daken vooral toegepast uit praktische overweging, is het tegenwoordig modern en duurzaam. Metaal heeft namelijk de langste levensduur, is onderhoudsvrij, eenvoudig te plaatsen en buigzaam. De 3 soorten metalen voor op het dak zijn:
Aluminium
Aluminium heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar, maar is wel de flexibelste. Bij daken met aparte vormen, dan is aluminium zeer geschikt doordat het erg buigzaam is. Aluminium biedt dus veel ontwerp potentieel.
Zink
Zink lijkt aanzienlijk op aluminium daken, maar is iets minder buigzaam. Wel kan het langer mee met een levensduur van wel 100 jaar.
Koper
Een opvallende keuze is koper. De levensduur van koper is rond de 80 jaar.
Tegenwoordig is riet een luxe product. Ook is het een echte ambacht geworden die niet zomaar iedereen beheerst. Niet alleen karakteristieke boerderijen, maar ook prachtige villa’s zijn tegenwoordig voorzien van de mooiste rieten daken. Riet als dakbedekking is weer aan het stijgen in populariteit. Dit komt mede doordat het brandgevaar aanzienlijk kleiner is geworden door nieuwe methodes, maar ook omdat we steeds meer op zoek zijn naar onderscheidend vermogen tussen onze buren in.
Kan op ieder dak riet?
Om een rieten dak te plaatsen heeft het dak een hellingshoek van 45 graden nodig. Voor kleinere dakoppervlaktes – of bijvoorbeeld een dakkapel – is het ook mogelijk een hellingshoek van 30 graden aan te houden. Maar de regel is wel hoe steiler het dak, hoe langer het rieten dak in goede staat blijft. De reden hiervoor is dat regenwater zo snel mogelijk moet worden afgevoerd.
De 2 rieten dak constructies
Er zijn twee manieren om het riet op een dak te laten bevestigen:
1. Traditionele constructie
Bij de traditionele constructie wordt het riet direct op houten latten vastgemaakt. Deze vorm van rieten daken wordt bijna niet meer toegepast omdat het brandgevaar hoger is dan andere daken of onderstaande constructie “het schroefdak”. Mocht er toch voorkeur zijn voor deze constructie dan zijn er zelfs wettelijke eisen zoals dat het dak voorzien moet zijn van een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie.
2. Schroefdak
Om brand tegen te gaan en een hoger rendement op isolatie te halen is deze techniek bedacht. Het schroefdak is een gesloten dakconstructie waarbij het riet op een dichte ondergrond wordt aangebracht. Hierdoor werkt het rieten dak net zo isolerend als dakpannen en dooft brand sneller door gebrek aan zuurstof.
Wat is de levensduur van een rieten dak?
Voor een rieten dak geldt: hoe droger het rieten dak is en blijft, hoe langer de levensduur. Het authentieke rieten dak gaat gemiddeld 40 levensjaren mee maar dit kan erg variëren, afhankelijk van onder andere de onderstaande punten:
Patentriet
Ook voor riet is er in de loop der jaren een variant gekomen om de nadelen van “gewoon” riet
Dit is riet van kunststof dat nauwelijks van echt te onderscheiden is maar wel enkele nadelen van een echt riet dak wegneemt. Denk hierbij aan:
Het gemiddeld salaris voor Dakdekker o.b.v. 40 uur is €2.667 per maand bruto per maand. Het gemiddelde bedrag is samengesteld uit vacatures van de afgelopen 36 maanden. Ervaring, leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn in de berekeningen niet meegenomen, omdat deze werkgever-afhankelijk zijn. Wil jij graag werken als dakdekker? Neem dan snel contact op en wie weet sleutel jij al snel zelf aan auto’s!
*Let op! Het genoemde salaris is een indicatie van wat je zou kunnen verdienen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het getoonde bedrag en kunnen hoger of lager uitvallen. Salaris indicatie 13 januari 2023. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.
Introductie Ben jij op zoek naar een baan met veel variatie, vrijheid en hoge baanzekerheid? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als dakdekker platte daken ga je samen met een team van drie personen op pad om mooie daken […]
Introductie Ben jij op zoek naar een baan waarbij je verantwoordelijk bent voor het maken van mooie daken in de renovatie en restauratie? Werk je graag op grote hoogte en houd je van afwisseling en uitzicht? Dan zijn wij op […]