Het beroep van hovenier houdt in dat je verantwoordelijk bent voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en groene ruimtes. Je werkt met planten, bloemen, bomen en gras, en creëert zo een esthetisch aantrekkelijke en functionele buitenomgeving.
Hovenier is een beroep dat al heel wat jaren mee gaat. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer mensen zijn die geïnteresseerd zijn in dit beroep. Wil jij ook werken als hovenier? Je kunt veelal heerlijk buiten aan de slag en ziet letterlijk vooruitgang terwijl je bezig bent. Daarnaast is ook geen dag hetzelfde, je werkzaamheden zijn namelijk flink seizoensgebonden. Daarnaast zul je als hovenier ook flink allround moeten zijn, omdat de taken nogal verschillend kunnen zijn. Enkele werkzaamheden zijn het aanleggen of aanpassen van tuinen voor particuliere of zakelijke klanten. Het leuke hiervan, is dat je elke keer weer een nieuwe project hebt dat je een eigen invulling kunt geven.
Introductie Ben jij een handige teamplayer met affiniteit voor groen en elektra? Wil jij bijdragen aan het aanleggen en onderhouden van beregeningsinstallaties, en daarnaast ook jouw vaardigheden inzetten voor hovenierswerkzaamheden of in de werkplaats? Dan is deze vacature voor jou!
Hoveniers bedrijven zijn vaak relatief kleine bedrijven met tussen de 5 en 20 medewerkers in dienst. Vaak worden alle medewerkers of een groot gedeelte via uitzendbureaus ter beschikking gesteld. Dit komt omdat hoveniers werk sterk seizoensgebonden is. Omdat de sapstromen in de winter stil staan, is er weinig werk aan het onderhouden van tuinen.
De meeste hoveniers bedrijven werken voor particulieren. Er zijn ook hoveniers bedrijven die naast de particulieren werken, grote klussen voor bedrijven hebben. Zo werkt Heuts Hoveniers bijvoorbeeld al heel lang voor het recreatiepark boven op de Cauberg waar ze verantwoordelijk zijn voor het aanleggen en onderhouden van de tuinen.
Als je komt te werken als hovenier, dan zijn er binnen het bedrijf 2 afdelingen. Een gedeelte van het team is verantwoordelijk voor het aanleggen van tuinen. Daarnaast is een gedeelte van het team verantwoordelijk voor het onderhoud van tuinen.
Het aanleggen van tuinen is een hele complexe discipline. Dit aangezien de werkzaamheden heel divers zijn. Iedere tuin of tuin wens is immers anders. Zo heeft iedere tuin andere aspecten zoals, terrassen, vlonders, vijvers, zwembaden, etc etc. Iemand die werkt in het aanleggen van tuinen moet dan ook diverse competenties beschikken. Het is wenselijk als je grondwerk beheerst en ervaring hebt met bestraten, aangezien in iedere tuin wel een terras of oprit voorkomt. Het komt ook regelmatig voor dat een klein muurtje gemetseld moet worden. Voordat daadwerkelijke handelingen verricht worden start iedere hovenier met een advies rol over het tuinontwerp.
Naast het uitvoerende, kan een hovenier ook een adviserende rol spelen. Zo kan een hovenier advies geven over de inrichting van een bepaalde tuin, welke planten of struiken er het beste gebruik kunnen worden, of wat de beste inhoud kan zijn voor een tuin die het hele jaar door bloeit. Wat een tuin vijver erg mooi zou staan of een veranda het beste geplaatst kan worden. Dit laatste type werk gaat vaak in overleg met een zogeheten tuinarchitect, sommige hoveniers hebben een eigen architect in dienst. Resultaat is altijd een ontwerptekening.
Zodra er akkoord is op een ontwerp, volgt de detail tekening. Dit hebben de hoveniers nodig voor de uitvoering. Op dit ontwerp zijn tot in detail alle maten weergegeven voor alle tuinwensen.
Veruit het grootste werk van het maken van een tuin, gaat zitten in het grondwerk, aanleggen van terrassen, zwembaden, schuttingen, vijvers etc. Niet onbelangrijk is natuurlijk het groen in de vorm van struiken, platen en bomen. Gemiddeld genomen is de verhouding van tijd tussen aanleggen van groen en aanleggen van de rest: 1 staat tot 5. Dus als men een halve week bezig is met het planten van groen, heeft men 2,5 weken gewerkt aan overige items zoals bovenstaand omschreven.
Voor het planten van struiken, bomen en planten is specifieke kennis nodig. Er moet namelijk rekening gehouden worden met welk gewas juist zon of schaduw nodig heeft. Verder is manier van planten belangrijk. Tegenwoordig kan planten bijna het hele jaar door en is dit niet meer afhankelijk van sapstromen. Ook kennis van ondergrond is belangrijk. Zo hebben bepaalde planten, struiken of bomen ondersteuning nodig van turf, kunstmest, aanplant grond of dergelijke.
Werkzaamheden als Hovenier
Tuin onderhoud is erg belangrijk, omdat de tuin anders overgroeit, de beplanting afsterft en een tuin onverzorgd uitziet. Bijna alle hoveniersbedrijven hebben een onderhoudsploeg die periodiek onderhoud bij particulieren (en soms bedrijven) verricht. Afhankelijk van het type tuin worden deze afspraken vast gelegd. Gemiddeld gaat een hovenier 3 keer per jaar voor onderhoud. Uiteraard zijn er ook afspraken waar de hovenier eens per 2 weken gaat, bijvoorbeeld als het gras verzorgt moet worden door de hovenier.
Hoe wordt er onderhoud gepleegd en wat moet je allemaal?
Zoals al hierboven aangegeven wordt er eerst een onderhoudsplan opgesteld. Dit is een gedetailleerde omschrijving van de werkzaamheden die verricht moeten worden gedurende een bepaalde periode (meestal 12 maanden).
De werkzaamheden in van de hovenier onderhoud bestaan o.a. uit:
De werkzaamheden zijn geheel afhankelijk van de wensen van de klant. De klant kan dus zelf o.a. bepalen:
Er wordt dus een plan op maat gemaakt en dan gedurende het jaar uitgevoerd. Het is geheel afhankelijk van het seizoen welk soort onderhoud je op dat moment aan het plegen bent.
Voorbeelden:
Voorjaar: verticuteren (Verticuteren is het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit. Dat wil zeggen het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon) en bemesting gazon
Periode mei – september: wekelijks maaien van het gazon, driewekelijks graskant snijden, om de zes weken berm maaien
Periode maart – augustus: vegen van de tuinpaden en het tuinterras, in voor- en najaar schoonspuiten terras
Groenvoorzieningsbedrijven zijn verantwoordelijk voor het aanplanten en onderhouden van een bepaald gebied. Bij zo’n gebied kan het gaan om tuinen, parken, bossen, natuurterreinen, attractieparken of het buitengebied. Vaak betreft het openbaar groen. Veel groenvoorzieningen worden aangelegd en onderhouden in opdracht van gemeenten, waterschappen provincies of het rijk (bijvoorbeeld Rijkswaterstaat). Het gaat dan meestal om laanbeplanting, wegbermen, parken en plantsoenen. Ook terrein beherende organisaties als de provinciale landschappen en Staatsbosbeheer geven wel opdracht aan gespecialiseerde bedrijven om groenvoorzieningen aan te leggen of te onderhouden.
Aangezien de meeste groenvoorzieners werken met onderhoudscontracten voor bijvoorbeeld bedrijven of instellingen, zullen zij het gehele jaar door aan de slag zijn bij deze partijen. Als een bedrijf een aanbesteding wint (vaak is dit voor 1, 2, 3, 5 of 10 jaar) worden afspraken gemaakt rondom de voorwaarde. Bijvoorbeeld als de groenvoorziener verantwoordelijk voor het onderhoud van bermen, wordt afgesproken dat gras en onkruid maar maximaal een bepaalde hoogte mag hebben. Is het heel droog weer, groeit gras en onkruid niet en hebben groenvoorzieners een financieel goed jaar.
Groenvoorzieners zijn bijna altijd groter dan hoveniers bedrijven, ze hebben vaak tussen de 30 en 150 mensen in dienst (hoog seizoen). Het werk is seizoensgebonden aangezien bijna alle groen werkzaamheden tot stilstand komen in de winter. Daarom werken veel groenvoorzieners met uitzendbureaus. Daarnaast zijn de werkzaamheden relatief makkelijk, waardoor bij uitzendbureaus genoeg kandidaten te vinden zijn die dit werk willen doen. Mensen die in de winter mogen blijven hebben vaak een vast contract bij de groenvoorzieners. Vaak zijn dit ook de voormannen die de uitzendkrachten aansturen in het hoog seizoen. In de winter wordt vervangend werk gezocht, bijvoorbeeld met vorstbestrijding.
Naast onderhoud van parken, tuinen of plantsoenen, kunnen zij ook worden ingezet voor eenmalige projecten. Denk hierbij aan het snoeien van bomen, aanleggen van parken, tuinen en plantsoenen of eenmalige onderhoud werkzaamheden zoals gras en struiken snoeien. In de portefeuille van groenvoorzieners kunnen diverse taken zitten. De desbetreffende taak van een groenvoorziener is vaak voor lange tijd gelijk. Dit komt omdat nooit een boom of heg in orde gemaakt moet worden. Altijd zijn het grote gebieden waar de zelfde klus uitgevoerd moet worden.
Onderstaand worden diverse disciplines die voorkomen in het grote groen omschreven.
De Boomverzorger zorgt ervoor dat bomen gezond worden of gezond blijven. Als de Boomverzorger bij een zieke boom geroepen wordt, dan is het eerst zaak om monsters van de boom af te nemen en aan de hand van deze monsters vast te stellen wat de boom mankeert.
Een Boomverzorger moet niet bang zijn om in een boom te klimmen, aangezien dat soms de enige manier is om het probleem van de boom te achterhalen of te verhelpen.
Dit verhelpen van het probleem gebeurt door het geven van een speciale voeding aan de boom, of het wrijven van een bepaald middeltje op het zieke gedeelte. Als het probleem niet verholpen kan worden kan het zijn dat de Boomverzorger overgaat op het laten kappen van de boom. Omdat Boomverzorgers ingehuurd moeten worden, is het meestal zo dat ze bij tuinen of elders in stedelijke omgevingen ingezet worden, en dus nauwelijks in het bos te vinden zijn.
Naast het genezen van zieke bomen is een Boomverzorger ook veel bezig met preventief werk, door het onderhouden en bijsnoeien van bomen, wat veel ziektes kan voorkomen.
Wat moet je kunnen voor het beroep van boomverzorger?
Het is als boomverzorger dat je veel kennis van bomen hebt. Dit is van belang wanneer je aan de slag gaat met onderhoudssnoeien. Het onderhouden van bomen is een complex iets, je moet namelijk weten wanneer je een bepaalde boom moeten snoeien en ieder type boom heeft dan ook weer een andere behandeling nodig.
Uiteraard is het belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt, omdat je vaker in bomen moet klimmen om te kunnen snoeien.
Het beroep van boomverzorger is dus een beroep waar je veel kennis moeten hebben. Er is niet voor niets hier een speciale opleiding voor die je kunt volgen.
In Nederland bestaan er twee mogelijkheden om een opleiding tot boomverzorger te volgen: Een tweejarig BBL-traject of een modulaire ETW-opleiding (European Tree Worker) waarin alleen de noodzakelijk te volgen modules worden gevolgd.
Als maaimachinist ga je op pad met een maaimachine om groenonderhoud te plegen. Aan de hand van de bestektekening bepaal je de route waar er gemaaid moet worden. Dit kunnen werkzaamheden zijn aan gazons, taluds en sportvelden.
Voor het besturen van de maaimachine heb je zelf geen extra rijbewijs of certificaat nodig, alleen komt het erg vaak voor dat voor deze functie een rijbewijs BE gevraagd wordt.
Het vervoer van de maaimachine gebeurt namelijk op een aanhangwagen. Dus wanneer jij als machinist geheel zelfstandig wilt kunnen werken, dan is een BE rijbewijs noodzakelijk.
Een andere pré voor deze functie is het hebben van technisch inzicht, zo is het belangrijk dat je zelf het dagelijks onderhoud aan de machine kunt doen en in staat bent om kleine reparaties uit te voeren.
Als allround tractorchauffeur ga je aan de slag met zaaien, oogsten, spitten, frezen, kilveren (=grond gelijk maken) of verticuteren. Met de trekker voer je diverse voorkomende werkzaamheden uit in de veehouderij en akkerbouw. Je bent flexibel inzetbaar en kunt daarmee rekenen op uiteenlopende taken, je zult je niet snel vervelen!
Voor het rijden van een tractor is een rijbewijs T nodig. Dit hoef je echter niet zelf te behalen, dit krijg je tegenwoordig direct bij het behalen van je B rijbewijs.
Voorbeelden van bedrijven binnen onze portefeuille die vaker een tractor chauffeur zoeken zijn Rooden en BMM Groen.
Het gemiddelde salaris van een hovenier ligt rond €2.292 bruto per maand (afhankelijk van leeftijd, werkervaring, specialisatie en lengte dienstverband).
Als hovenier ben jij degene die zich bezig houdt met het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen van particulieren tot gemeenten. Als hovenier hoef je niet beperkt te worden tot ‘groen’ zoals schoffelen en maaien, maar kan metselen en plaatsen van tuinafscheidingen ook tot jouw werkzaamheden behoren. Kortom; als hovenier heb jij een erg afwisselend beroep!
Introductie Met Spoed Medewerkers gezocht die graag in het Groen willen werken en zich verder willen ontwikkelen tot een Hovenier! Lijkt dit je wat? Reageer dan nu!